Bekijk deze e-mail in je browser
ZEN CENTRUM AMSTERDAM
Beste lezer,

Dit weekend vond er 'gewoon' een zenweekend plaats. Via Zoom waren tientallen van jullie met elkaar verbonden. De techniek staat voor niets. Er is natuurlijk weinig fijner dan in de zendo samen te zijn, toch prijzen we ons gelukkig dat we - onder aanvoering van Marieke en Meindert -  konden zitten, met onder meer de strofen die Meindert ons vooraf had toegestuurd. 

To see the world in a grain of sand
And heaven in a wild flower
To hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour

 - William Blake

De sutra van de zeven zusjes, door Nico Tenko Roshi
Zeven vrouwen uit India, geboren in een aristocratische familie, leefden een zeer luxeleven en deden niet veel anders dan zichzelf te vermaken.
Op een dag was er een lentefeest waar wel duizend mensen verwacht werden.  Maar één van hen zei: ‘Laten we vandaag niet naar het feest maar naar het kerkhof gaan. Ik heb het gevoel dat daar iets bijzonders gaat gebeuren’.
Zij gingen naar het kerkhof en zagen daar een lijk. De vrouw vroeg aan de andere zes zusters: ‘Hier is een lijk, waarheen is die mens gegaan?’
Allen bereikten op dat moment verlichting.
Indra keek toe vanuit de hemel en was zeer tevreden. Om hen geluk te wensen liet hij een regen van geurige lotusbloemen op hen neerdalen. Hij kwam vanuit de hemel naar hen toe en zei: ‘Jullie zijn geweldig! Ik zou jullie graag willen belonen. Wat zouden jullie wensen?’

Miljoenenstad, door Corrie Koppedraijer
Corrie Koppedraijer ligt ziek in bed. Haar benen hebben haar te lang gedragen en ze is uitgeput. Het bed is een minimale quarantaineplek. Hoe leid je je leven van dag tot dag, als je beweegruimte ernstig beperkt wordt?

Marieke leest voor: Luisterend naar de stem van de valleistroom
“Het water van de tijd glinstert op het rivierbed van het universum. Alhoewel zij veel langzamer stromen, stromen stenen, bomen, huizen en steden ook. Gedachten en culturen stromen ook. Dat zij allemaal als onveranderlijk voorkomen is slechts illusie.”
Shundo Aoyama (Japan 1933) is een vrouwelijke soto-zen priester die in Nagoya (Japan) een dynamische sangha leidt met nonnen uit de hele wereld. Op aanraden van een goede vriendin las Marieke haar boek Zen Seeds, Essential Buddhist Teachings on Effort, Gratitude, and Happiness. Ze leest het hoofdstuk Hearing the Voice of the Valley Stream voor in de Nederlandse vertaling.

Verder:

  • Meindert van den Heuvel gaf nog twee tips, ter inleiding van het Zen Zoom Weekend:
    1. de korte documentaire (15 minuten) De stem van Idlib. Een integer en indringend portret van Abu Rakan, een 20-jarige jongen in oorlogstijd in Syrië. "Wij zijn niet de enigen die problemen hebben", aldus Meindert.
    2. de toespraak van Mooji, die oproept om toch vooral vaak "Dank u" te zeggen.
  • Doe je mee aan 'zazen digitaal' van Zen Centrum Amsterdam? We hebben je er graag bij op de maandag-, dinsdag- en woensdagavond via Zoom. 

Hartelijke groet,

Redactie

_colofon

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
1011 BM  Amsterdam

 

Secretariaat

(06) 29 12 89 89
info@zenamsterdam.nl

zenamsterdam.nl
facebook.com/zenamsterdam
@zenamsterdam

redactie@zenamstedam.nl

Routebeschrijving

Op onze website vind je een plattegrond en een routebeschrijving met openbaar vervoer of auto
 

BUN

Zen Centrum Amsterdam is lid van de Boeddhistische Unie Nederland
 

Afmelden

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je via deze link uitschrijven
beste