Bekijk deze e-mail in je browser
ZEN CENTRUM AMSTERDAM
Beste lezer,

Zen in de Pod: Meindert van den Heuvel
Bankei Yotaku (1622 - 1693) bracht het hele koansysteem terug tot een koan, ‘het ongeboren boeddhahart’, en hij leerde zijn leerlingen die woorden voortdurend met zich mee te dragen. Wat bedoelde Bankei met het ongeborene en waarom sprak hij met zijn woorden Japanners zo enorm aan? Meindert, die in april een prachtig weekendsesshin over Bankei verzorgde in, vertelt erover. 

Zitavond op 4 mei met als thema 'gedenken'
Geliefde Sangha, dinsdag 4 mei is er een zoom bijeenkomst vanuit de zendo. Ik verzorg de Dharmales en het onderwerp zal gelinkt zijn aan gedenken. In stilte binnenkomend - heet ik je - in stilte - van harte welkom. De buigingen maken we iets vóór achten, zodat we precies om 20.00, als de klok van de Montelbaantoren slaat, op het kussen zitten, tezamen met het hele land… Mocht je graag de twee minuten stilte voor de buis doorbrengen, (wat ik mij goed voor kan stellen, want ik ben daar zelf nogal aan gehecht), ben je alsnog van harte welkom om 21.00 bij aanvang van de Hartsutra, of om 21.10 bij aanvang van de Dharmales. Marieke Virya Sensei is onze host die avond en zal je binnenlaten. Hartelijke groeten van Joke Dajun Roshi.

Zenweekend 29/30 mei
Lolit Abyaha sensei verzorgt de sesshin in het weekend van 29 en 30 mei. Ze heeft een inleiding geschreven. Daarin zegt ze onder meer: "Nu ik al een beetje oud ben laat ik me graag inspireren door zenbesjes. Hoe zij verschijnen met een os aan de hand, of emmers met water sjouwend, met een korfje aan de arm om bamboescheuten te jatten, rijstcakes verkopen in een theestal langs de weg of de weg wijzen aan pelgrimerende monniken."

Nieuwe Zensor
Er is weer een nieuwe Zensor, getiteld: Intermezzo! In deze bijzondere tijd bleek het lastig om op de gebruikelijke manier aan de Zensor te werken. Tegelijk leidt een impasse vaak tot nieuwe inzichten. In déze impasse ontstond het idee van een Zensor als een speels tussenstuk. Naast de bekende rubrieken is dit nummer gevuld met een selectie van stukken die in 2020 op de site van Zen Centrum Amsterdam zijn verschenen. "Wij denken tot een inspirerend geheel te zijn gekomen," aldus de redactie, "en we wensen iedereen veel leesplezier toe." 

Zen & Zo: Ton Lathouwers
Zen & Zo zijn gesprekken over muziek, mystiek, zen en poëzie door radiomaker en zangeres Marlous Lazal, lid van onze Sangha. Onlangs voerde Marlous een mooi gesprek met Ton Lathouwers. De podcast verscheen in twee delen en is op haar website te beluisteren. 

Corona-update
Als Zen Centrum houden we de aanbevelingen van de overheid en de BUN uiteraard in het oog. De BUN zegt dat binnen-bijeenkomsten waarschijnlijk vanaf 26 mei weer mogen. We hopen het. We houden de berichten in de gaten, we maken onze eigen afwegingen, en we zullen jullie laten weten zodra er mogelijkheden zijn om de bijeenkomsten weer voorzichtig op te starten. Wat zou dat mooi zijn!

Agenda 

Avondzazen

Meedoen aan avondzazen? Meld je aan voor een Zoom-link. 

 

 

_colofon

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
1011 BM  Amsterdam

 

Secretariaat

(06) 33 00 25 33
info@zenamsterdam.nl

zenamsterdam.nl
facebook.com/zenamsterdam
@zenamsterdam

redactie@zenamstedam.nl

Routebeschrijving

Op onze website vind je een plattegrond en een routebeschrijving met openbaar vervoer of auto
 

BUN

Zen Centrum Amsterdam is lid van de Boeddhistische Unie Nederland
 

Afmelden

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je via deze link uitschrijven