Bekijk deze e-mail in je browser
ZEN CENTRUM AMSTERDAM
Beste lezer,
Dit is de nieuwsbrief van maart 2020 van Zen Centrum Amsterdam. Met onder meer Lolit Abhany Sensei over deze plek het lotusparadijs, een interview met hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde over zijn nieuwe boek 'De huid van de goden' en een korte terugblik op de wintersesshin in Vught.  
Heb je tips voor nieuwe inhoud, mail ons! 
Redactie

Deze plek het lotusparadijs

Door: Lolit Abhaya Sensei

Toen ik 22 jaar oud was kreeg ik geelzucht. Ik lag wekenlang doodziek in bed, moest verzorgd worden en een streng dieet houden. Boven waar ik lag hoorde ik de dagelijkse geluiden van het gezin en ik herinner me geuren van koffie en geroosterd brood die me deden verlangen naar weer beter zijn.
In die periode kreeg ik op een nacht een droom. Ik droomde dat ik dood was en van bovenaf naar de wereld keek, naar de mensen die zich als vanzelfsprekend bewogen door relaties, werk, plezier, venijn, verdriet en vreugde. 

Lees verder >

De huid van de goden

Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit, heeft een nieuw boek uit: ‘De huid van de goden. Over uiterlijk, texturen, praktijken en verhalen in Azië’. We vroegen hem naar de uiterlijkheden binnen het boeddhisme. "Ieder innerlijk draagt een uiterlijk."

Lees verder >

In gesprek met Arnon Grunberg

Op donderdagavond 19 maart gaat Nico Tydeman in gesprek met schrijver Arnon Grunberg. Grunberg noemde zich in dagblad Trouw een 'ironische mysticus'. Dat maakte Nico nieuwsgierig. Je kunt er bij zijn; er zijn nog een paar plaatsen. 

Lees verder >

Sesshin in Vught in teken van Daohui Pujue

De wintersesshin in Vught, eind februari, stond in het teken van zenmeester Daohui Pujue (1089-1163) en het boek “The Letters of Chan Master Dahui Pujue”. Dahui onderwees als een van de eerste de contemplatie op koans. Hij leerde zijn leerlingen om zich tijdens het mediteren intens te concentreren op een cruciale zin of woord uit de koan. Op de site van Nico, Het Mystieke Netwerk, kun je meer over hem lezen. Binnenkort verschijnen op deze site ook enkele naar het Nederlands vertaalde brieven uit het genoemde boek. 

Lees verder >

Zen Centrum Amsterdam op sociale media

Langzaamaan worden we weer wat actiever op sociale media. Op Twitter en op Facebook delen we verwijzingen naar inspirerende zen-inhoud en voegen we soms zelf ook inhoud toe. Zo zijn we op Facebook begonnen met de rubriek 'Zen-lijstjes'. Geinspireerd op het Hoofdkussenboek van Sei Shōnagon, hofdame voor Japanse keizerin Sadako tussen 990 tot 1000, vroegen we onze leraar Joke Dajun Roshi: waar gaat jouw hart sneller van kloppen? 
 

Agenda

Introductie-ochtend zazen

Za 14 maart 10 - 11.30 u. o.l.v. Lolit Abhaya Sensei. meer >

In gesprek met Arnon Grunberg

Nico Tenko Roshi interviewt Arnon Grunberg. Do 19 maart. meer >

Zenweekend maart

Za/zo 28/29 maart o.l.v. Lolit Abhaya Sensei. meer >

Zenweekend april

Za/zo 25/26 april o.l.v. Meindert Seiju Roshi. meer >

Mededelingen

Zenzondag in Wageningen

Op 19 april houdt zengroep Wageningen haar eerste van vier zenzondagen. meer >

Zenweek in de Spaanse bergen

Zenweek op het landgoed landgoed Les Gavatxes in het midden in de Alta Garrotxa, een beschermd natuurgebied in de Catalaanse Pyreneeën. Jacky Shobogendo Demmers is de begeleider. Van 13 tot 20 juni meer >

_colofon

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
1011 BM  Amsterdam

 

Secretariaat

(06)29 12 89 89
info@zenamsterdam.nl

zenamsterdam.nl
facebook.com/zenamsterdam
@zenamsterdam

Redactie: Marieke Heijman

Routebeschrijving

Op onze website vind je een plattegrond en een routebeschrijving met openbaar vervoer of auto
 

BUN

Zen Centrum Amsterdam is lid van de Boeddhistische Unie Nederland
 

Afmelden

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je via deze link uitschrijven