Bekijk deze e-mail in je browser
ZEN CENTRUM AMSTERDAM
Beste lezer,

We hebben de eerste week achter de rug, waarin een groot deel van het openbare leven stil kwam te liggen. Waarin we, zoals Vasalis dicht, ons terugtrekken en wachten.

Hoe troostrijk is haar gedicht Eb. 

Ik trek mij terug en wacht.
Dit is de tijd die niet verloren gaat:
iedre minuut zet zich in toekomst om.
Ik ben een oceaan van wachten,
waterdun omhuld door 't ogenblik.
Zuigende eb van het gemoed,
dat de minuten trekt en dat de vloed
diep in zijn duisternis bereidt.

Er is geen tijd. Of is er niets dan tijd?

De ziekenhuizen stromen verder vol met Covid-19-besmette mensen. Het verdriet is groot. En hoe groot de angst en de zorgen, eveneens valt op hoe een crisis het beste in mensen naar boven haalt.

Zen-virus, deel 2. Blog van Nico
"Als er ergens iemand overlijdt, dan sterft er ook iets in mij. En wordt iemand ziek, dan word ik ook ziek", schrijft Nico Tenko Roshi in zijn tweede blog: Zen-virus, deel 2. Daarin gaat Nico in op de Vimalakirti Sutra, een van de mooiste en meest toegankelijke Mahayana Sutras. In deze sutra vraagt Manjusri: ‘Hoe zou een bodhisattva een andere bodhisattva die ziek is troosten?’

Kanzeon-hulpdienst in de maak
Hoe kunnen wij anderen in deze tijden van 'openbare stilte' helpen, meer nog dan we nu doen? We denken aan een 'Kanzeon-hulpdienst' voor leden van onze Sangha, juist ook voor hen die niet of weinig op internet zitten. We kunnen bellen met mensen die alleen thuis zitten, we kunnen boodschappen doen. We zijn benieuwd naar jullie ideeën. Waar is behoefte aan? Zouden jullie een bijdrage willen leveren? Mail redactie@zenamsterdam.nl.

Samen thuis zitten, Dharma-les digitaal
Dat we tijdelijk niet samen kunnen scholen aan de Binnenkant belet ons niet toch samen te zitten - in de geest is immers altijd plek. Het programma van Zen Centrum Amsterdam loopt daarom - in de geest - zoveel mogelijk door. Je kunt thuis meezitten in de geruststellende wetenschap dat je niet alleen zit. Ben je donateur of een goede bekende van Zen Centrum Amsterdam, dan is het mogelijk ook digitaal (via Zoom.us) mee te doen. Dat kan op dinsdag- en woensdagavond.

Schrijven en zitten
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om zen- en zinvol bezig te zijn:

  • Heb je kinderen of kleinkinderen? Geef ze de schrijfopdracht die de Universiteit van Antwerpen voor scholieren heeft bedacht: geef antwoord op vijf levensvragen (waaronder: Wat heb ik deze week geleerd over wat mensen gelukkig maakt?)
  • Genpo Roshi geeft een sesshin waar je digitaal, via Zoom, aan kunt deelnemen. Tot zaterdag 28 maart verzorgt hij elke dag een video-conference. Quarantine Your Self with Genpo Roshi.
  • Ook Zen River laat je gewoon digitaal meedoen aan de sesshin van 28 en 29 maart.

Hartelijke groet,

Redactie

_colofon

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
1011 BM  Amsterdam

 

Secretariaat

(06) 29 12 89 89
info@zenamsterdam.nl

zenamsterdam.nl
facebook.com/zenamsterdam
@zenamsterdam

redactie@zenamstedam.nl

Routebeschrijving

Op onze website vind je een plattegrond en een routebeschrijving met openbaar vervoer of auto
 

BUN

Zen Centrum Amsterdam is lid van de Boeddhistische Unie Nederland
 

Afmelden

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je via deze link uitschrijven