Bekijk deze e-mail in je browser
ZEN CENTRUM AMSTERDAM
Beste lezer,

Hoe kunnen we in deze crisistijd het hoofd koel houden? Wat kan “Zen” hierin betekenen? 

Liefde in tijden van Corona
Meindert Seiju Roshi schrijft, in een speciale bijdrage: "Hoe houd ik contact met die ruimte in mij, met de openheid die ik uiteindelijk ben, mijn Boeddhageest, of hoe je het ook noemen wilt. Het is zo menselijk om me te laten mee slepen in een wirwar van emoties en een kluwen van zorgen. Het vraagt iets om de andere kant op te gaan, het vraagt een bepaalde inspanning om te deprogrammeren, te deconditioneren. In plaats van te grijpen naar houvast, bereid zijn los te laten en leeg te worden."

Zen-virus, deel 4 
Nico Tenko Roshi opent deel 4 van zijn blogserie Zen-virus (in tijden van Corona) met Yuanwu’s introductie: (...) De Grote Weg manifesteert zichzelf op natuurlijke wijze. Zij wordt niet beperkt door vastgelegde regels. Maar ik moet je zeggen dat dit een geavanceerd thema is, dat je moet leren. Het geeft leiding aan hemel en aarde. Als je er echter naar probeert te gissen, zal je verward geraken. Het is zo delicaat. Dit kan niet juist zijn en dat kan ook niet juist zijn. Je staart in een onbenaderbare steile rotswand. Hoe kun je voortgaan zonder hier of daar te struikelen? Bestudeer het volgende.

Samen thuis zitten
De komende week kun je weer thuis meezitten. Op maandag zit Lolit Abhaya Roshi 'in de geest' (zonder Zoom), waarbij ze vooraf een tekst deelt met de groep die meedoet. Dinsdag- en woensdagavond faciliteert Marieke een 'circle practice' na het zitten. Dat doet ze digitaal, via Zoom.

Kanzeon-voorleesdienst
In de vorige brief riepen we jullie op om met ideeën te komen voor een Kanzeon-hulpdienst voor leden van onze Sangha. Er kwamen suggesties, vrijwilligers meldden zich. De uitkomst: we starten een voorleesdienst. Zolang Corona-tijd voortschrijdt, lezen we spirituele teksten voor. Dat doen we via de telefoon, maar beeld-bellend mag ook.

  • Ken je een Sangha-lid dat baat heeft bij een mooi verhaal, of wil je zelf voorlezer zijn? Stuur een bericht naar: voorlezen@zenamsterdam.nl.

Duizend Handen
Inmiddels blijkt er ook een landelijk, interreligieus initiatief te zijn genomen waarbij de geestelijke hulp die door verschillende religieuze organisaties wordt aangeboden op een plek is terug te vinden. Hulpverzoeken variëren van luisterend oor tot volwaardige geestelijke verzorging voor mensen in nood. Stichting Duizend Handen (die normaal gesproken zorgt voor het contact tussen boeddhistische vrijwilligers en ex-gedetineerden) neemt de coördinatie op zich.

En verder

Hartelijke groet,

Redactie

_colofon

Zen Centrum Amsterdam
Binnenkant 39
1011 BM  Amsterdam

 

Secretariaat

(06) 29 12 89 89
info@zenamsterdam.nl

zenamsterdam.nl
facebook.com/zenamsterdam
@zenamsterdam

redactie@zenamstedam.nl

Routebeschrijving

Op onze website vind je een plattegrond en een routebeschrijving met openbaar vervoer of auto
 

BUN

Zen Centrum Amsterdam is lid van de Boeddhistische Unie Nederland
 

Afmelden

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je via deze link uitschrijven