Amstelveld-feest-regenboogsoep

Marianka Schep

Meestal maak ik een recept naar aanleiding van iets wat gebeurd is. De ‘omgeving’ is voor mij belangrijk. Zoals waar en hoe een schilderij hangt alles uitmaakt.

Zoals jullie misschien wel weten haal ik bij mij bestelde bloemen vanwege Corona op bij Jan Star, bloemenkunstenaar op het Amstelveld. Zijn bloemenkraam, 8 weken lang dicht, is sinds kort weer open, maar met wachtrijen in de vorm van files, met elke keer 1,5 meter tussen de klanten.
Elke week zo n 6-8 boeketten, ook die voor de Zendo zit er erbij.
Het Amstelveld is bijzonder, helemaal omringd door bomen, veel bankjes, picnic-tafels, een zandbak en kleine kinderspeelplaats met Brasserie Nel in het midden. Het heeft een beetje Franse sfeer karakteristiek, een dorp in de stad. Moge dat zo blijven.

Vandaag was echt weer feest, de zon scheen de hele dag en Jan had een prachtige m/v als stagiaire bij zijn crew, die bestaat uit hemzelf en Lonneke, een edelsteen specialiste, en mijzelf als oudere hangjongere.  Ik hang daar letterlijk wat rond en zie alles aan. 

Jan Star op het Amstelveld

Er is veel te zien. Een oudere mevrouw die nog 2 Euro komt brengen, een andere die betaalt met koekjes. Iedereen gaat blij glimmend met prachtige boeketten weg.
Jan zijn vader van 89 was om 12 uur al drie keer vanuit Rijnsburg heen en weer gereden met nieuwe dozen vol verschillende soorten pioenrozen, zo snel ging dat, en toen ik om 15:30 uur nog even met een op het nippertje bestelde opdracht langs kwam was alles, maar dan ook helemaal alles, leeg!

Bestellingen komen van de buren van de woonboot voor de deur, vrienden, bedrijven, mijn mede hofjesbewoners, sommigen zo oud dat ze moeilijk de deur uitkomen. Ze bellen en bestellen bloemen die ik dan bij Jan ophaal en op de brom door Amsterdam heen bezorg. 

Marianka op de brom

‘Het houdt mij van de straat’, zeg ik maar.
 
Nu is het avond.
Ik zit met al die beelden nog op mijn netvlies, stil in het bijna donker aan de grachtkant bij het raam... de hemel nog wat rood... de wind is bijna gaan liggen... iep beweegt.... bloemen voor en achter... Amen.

Amstelveld-feest-regenboogsoep

2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui fijn gesneden
1 teen knoflook geperst
1/2 tl sambal
2 aardappelen in blokjes
1/2 rode, gele, groene paprika in blokjes
1 blik mais a 300gr
2 el peterselie fijngesneden
1,5 dl groentebouillon
2. dl melk
Verhit olie en bak ui en knoflook
Voeg aardappels en paprika toe + 1,5 dl groentenbouillon
Kook tot aardappelen gaar zijn
Roer sambal erdoor
Pureer de helft vd soep
Meng met derst
Doe melk en maiskorrels erbij, verwarm
Strooi peterselie erover en dien op