Lijdenskunst

Nico Tydeman ging op zaterdag 20 maart 2021 in gesprek met Arnon Grunberg naar aanleiding van wat Grunberg zei in dagblad Trouw in een interview met Stevo Akkerman: 

“Ik heb mijzelf ook wel eens een ironische mysticus genoemd. Er zit in het bestaan iets heiligs. Het onbegrijpelijke. Wat zich onttrekt aan de rede, wat zich onttrekt aan de ratio. Ik denk dat iedereen het bestaan wel eens als iets overweldigends heeft ervaren, zowel in positieve als in negatieve zin.”

Bij de ontmoeting tussen Nico en Arnon ging het natuurlijk over het lijden en de schoonheid van het lijden. Maar er werd ook gelachen, wat wel blijkt uit de reactie van Arnon in zijn Volkskrant-column op de sandaal-koan die Nico ter sprake bracht: “Je moet niet generaliseren, maar wij zetten te weinig sandalen op het hoofd.”

 

Ook vertelde Arnon over zijn bezoek 17 jaar geleden aan de onlangs overleden taoist Kristof Schipper. “Schipper zei: 'Het gaat erom dat we allemaal oude vrouwtjes worden.' Dat sprak mij heel erg aan. Uiteindelijk zou ik ook als een oud vrouwtje willen worden, al stel ik het liever nog even uit. Maar ik vind het wel een mooi streven. Mooi dat hij op een komische manier over de taoisten sprak. Een beetje als de sandaal op het hoofd van de monnik. En ook op een open manier: de natuurlijke weg bestaat uit duizend wegen. Er is niet een enkele natuurlijke weg.“

Stevo Akkerman was er bij en schreef erover. Zijn column plaatsen we hier met diens toestemming.