Peter Hershock over intelligente technologie

vanuit een boeddhistisch perspectief

Hoe behouden we onze menselijkheid bij het ontwerpen en gebruiken van digitale tools? En biedt het boeddhisme hierin handvatten? Over deze vragen organiseerde Bodhi, in samenwerking met Zen Centrum Amsterdam, donderdag 24 juni een webinar met de Amerikaanse filosoof Peter Hershock.

Hershock, expert in het Chan' boeddhisme, is auteur van Buddhism & Intelligent Technology maar ook bekend van het boek Liberating Intimacy. 

Bodhi heeft een mooi verslag van het gesprek met Hershock. 

Het webinar is via YouTube terug te zien. 

 


Nieuwe technologie verrijkt ons leven maar ‘koloniseert ook ons bewustzijn’, stelt Hershock. Aan de hand van boeddhistische, confucianistische en socratische filosofie legt Hershock in zijn boek bloot wat doorgaans onzichtbaar blijft: datagedreven systemen eisen onze aandacht op en we vinden het nog prima ook. Want zijn al die aanbiedingen, videos, nieuwtjes en likes niet precies waar we naar verlangen?

In zijn boek waarschuwt Hershock ons voor een toekomst waarin machines ons ervan weerhouden onze eigen fouten te maken en ervan te leren. Vooral in het boeddhisme vindt Hershock de instrumenten om onze aandacht op waarde te schatten, te trainen en zo de ‘kolonisatie’ te weerstaan.