Zen in de Pod 1: Simone Weil

In gesprek met Frits de Lange

Zen Centrum Amsterdam lanceert 'Zen in de Pod': podcasts over zen en mystiek. Met zenleraren en experts gaan we in gesprek over hun boeddhistische en mystieke inspiratiebronnen. In de eerste aflevering staan we stil bij Simone Weil. 

Simone Weil

Deelnemers aan de podcast

  • Frits de Lange, hoogleraar Ethiek aan de Protestantse en Theologische Universiteit van Groningen en inleider van het recent verschenen boek Liefde is Licht, een bloemlezing van essays van Simone Weil. 

Frits de Lange

  • Julia Jinne Sensei, zenleraar van Zen Centrum Amsterdam
  • Remco Pijpers, interviewer

Wie was Simone Weil?

Weil was een Franse filosofe en mystica, geboren in 1909, overleden in 1943. Hoewel haar ouders beiden joods waren, werden zij en haar broer, de wiskundige Andre Weil, opgevoed als agnostici. Ze studeerde bij de filosoof Alain, die ook Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir opleidde. 
Haar enige ontmoeting met Simone de Beauvoir moet opmerkelijk zijn geweest. In de tuin van de Sorbonne zou Weil tegen haar hebben gezegd: ' ''Het enige wat er nu toe doet: de revolutie die alle van honger stervende mensen op aarde te eten zal geven.'' De Beauvoir antwoordde vinnig 'dat het er niet om ging mensen gelukkig te maken, maar om hen te helpen hun bestaan betekenis te geven'. Weil zou haar hebben aangestaard en gezegd hebben: ''Het is duidelijk dat u nog nooit honger hebt geleden".
Simone Weil leidde een leven met als grondtoon (mede)lijden, solidariteit en opoffering. "Alleen lijden brengt ons in contact met die noodzakelijkheid die de ordening van de wereld vormt", schreef ze. Voor Weil was 'lijden' de weg waarlangs haar zijn zich oefende en ontwikkelde. Daarbij maakte ze onderscheid tussen lichamelijk lijden en 'zielslijden, dit wonder van goddelijke techniek'.

Podcast

Frits de Lange over Simone Weil