Zensor zomer 2020: thuis

Op het moment van schrijven is de zendo voor het eerst in drie maanden weer een avond open geweest, zij het heel voorzichtig, voor niet meer dan tien personen. Veel leden van de sangha werken nog vanuit huis, zien maar een fractie van hun vrienden en kennissen en hebben last van huidhonger. Weliswaar prijst de Boeddha terugtrekking uit het sociale leven aan als een weg tot contemplatieve verdieping, maar als we op last van Rutte en het RIVM tot het eigen huis zijn veroordeeld, blijkt het spirituele effect toch vaak wat tegen te vallen.

In dit nummer van de Zensor kunt u een aantal sanghaleden volgen in hun worsteling met het gedwongen thuiszitten. De monnik van niks probeert de thuisloosheid naar huis mee te nemen, terwijl Corry zich afvraagt wat je doet als er niets te doen is. Willem probeert thuis tevergeefs om God te worden, en wordt pas gelukkig als hij met een vriend gaat fietsen. Het haikuhoekje gedenkt Ryokan, die ’s winters in diepe eenzaamheid was ingesneeuwd en Marianka probeert de zaak van de bloemenman draaiend te houden. De bibliotheek, tenslotte, worstelt met een overvloed aan boeken en een tekort aan lezers.

Omdat de gebruikelijke verspreiding van de Zensor via het theehuis van de zendo in deze tijden weinig efficiënt is, is dit nummer alleen digitaal beschikbaar.

Download PDF
Zensor 87 - zomer 2020
Zensor 87 - zomer 2020